Sibulate koorimine poes enne pühi (ja nende ajal)

Läksin mina eile Maximasse, oma meisterdamistunni jaoks muruseemneid ja PVA liimi ostma, möödusin ka juurviljaletist ja nägin midagi, millele mu pilk natuke kauemaks pidama jäi. Nimelt üks vanadaam kooris seal väga agaralt punaseid sibulaid ja pistis koori kilekotti. Ma küll pikemalt teda jälitama ei hakanud, et kas ta nüüd maksis nende eest või pani endale niisama põue, aga päris uskumatu juhus minu jaoks siiski. Vaatasin, et ka tavaliste sibulate juurest oli hävitustöö üle käinud ja siis läksin ma nagu natukene närvi. Sorri, aga kes need sibulad pärast ära ostab?

Mina  näiteks ei ostaks, sest kui tavalist koorega sibulat on hea koorida ja see õhuke koor tuleb kergesti maha, siis selliste “eelkooritud” sibulate puhul on juba keerulisem. Kuna nad on seal poes niiöelda “paljalt”, ehk siis väljas on see toores osa, siis vaatamata sellele pean ma kodus ikka selle kõige välimise kihi ära võtma. Seega, sibulakoorijad teevad sibulasööjatele karuteene – nemad maksavad jah oma suure koorte hunniku eest paar senti, aga need tugevad ja paksud koored, mis tuleb sibulalt pärast ära võtta, maksaksid kokku juba rohkem, sest need on palju paksemad ja kaaluvad rohkem!

sibulksPilt on tehtud Selveris, kus on mõnevõrra parem seis, aga on ka näha, et on üritatud koorida. 

Rääkimata sellest, kui hästi sibul igasugust jama endale sisse tõmbab. Ega ilmaasjata ei öelda, et poolikut sibulat külmkappi panna ei tohi. Või et kui oled haige, pane tuppa poolikuid sibulaid ja need imavad igasugu bakterid endasse (loe lähemalt siit: link). Või pannakse hoopis villaste sokkide sisse sibulaviilud. Nüüd, kui sibul on niiöelda “toores osa väljaspool” keset poodi, on need sama hästi kui (ilmselt liialdan veidi) söögikõlbmatud ja kindlasti läheb oluliselt suurem osa tänu nendele koorijatele, poes äraviskamisele. 😦

Sibul ei ole ju nii kallis, nii et järgmine kord, kallis munadepühadesibulakoorija, palun, osta terved sibulad! Ongi hea, kui kodus varu olemas on, see säilib päris kaua. Mina ostsin endale näiteks suve lõpus suure vaniku nii sibulat kui küüslauku. Küüslauk läks küll paar kuud tagasi hukka, aga sibul säilib siiani ja on veel 2 tükki alles. Terve talv mureta. 🙂

Õhtulehes oli ka kellegi samateemalisest tweedist uudis (link).

Advertisements

Avalda arvamust

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s