PULGAKOOGID – pikalt ja põhjalikult

 

 

83179023_2623514061210869_610264180737441792_n

Jõuan nüüd lõpuks ka kaua lubatud postituseni. Videoõpetuse tegin juba oma instagramis (@kittiesandcakes) ära ja see on järele vaadatav ka Highlightsides, aga selleks, et saada ideaalseid pulgakooke, on vaja kõige juurde ka seletusi ja selgitusi.

Alustame vajamineva toorainega..

KÜPSISED JA/VÕI BISKVIIT – mina kasutan tavaliselt pulgakoogis küpsiseid – klassikalisi, apelsinimaitselisi, kakaomaitselisi või hoopis Oreosid. Võib kasutada ka näiteks koogiteost üle jäänud biskviidijääke. Nii küpsised kui ka biskviidi võiks enne toorjuustuga kokku segamist purustada ära näiteks tihtipeale saumiksriga komplektis olevas purustajas. Küpsiseid võib purustada veel kahe küpsetuspaberi vahel taignarulliga rullides või nuiaga uhmris. Oreosid kasutades ei ole vaja eemaldada kreemikihti, tänu sellele läheb täidise sisse lihtsalt veidi vähem toorjuustu.

TOORJUUST – Sobib ükskõik milline toorjuust, aga ma ise kasutan küpsetamisel pea alati Ottot. Välja arvatud siis, kui see väga kahtlase soodushinnaga on, neil vahepeal juhtub mingeid tootmisapsakaid ja kahtlaselt hea hind tähendab selle puhul veidrat konsistentsi. Aga pulgakookidele sobib kõik.. 

ŠOKOLAAD või GLASUUR – Katsin aastaid pulgakooke glasuuriga, sest see tundus parem idee ja kunagi koolitusel käies õpetati samuti glasuuriga (seda saab osta nt http://www.koogimeister.ee või Gemossist), aga nüüd olen 100% šokolaadiusku, sest esiteks tuleb maitse parem ja teiseks glasuuriga kattes kipuvad sisse tulema praod (seetõttu katsin alati 2 korda), eriti kui täidisel ja kattel on väga suur temperatuurierinevus. Šokolaadiga seda ei juhtu, aga šokolaad on kallim. Šokolaadiga kattes võid seda ka tempereerida (kate jääb “krõmpsum” ja läikivam), kuid ei pea. Poes müüdavatest šokolaadidest ei soovita kindlasti katmiseks osta küpsetusšokolaade, need ei pruugi sulada nii vedelaks, kui vaja. Head on umami šokolaadinööbid või šokolaadi kuvertüür, mida saab jällegi nt Gemossist või Koogimeistrist. Tumedast šokolaadist ajab kenasti asja ära ka Bitter. NB! Šokolaadi sulata veevanni kohal aeg-ajalt segades, häda pärast 10-sekundiliste intervallidega mikrolaineahjus aga mitte kunagi otse potis pliidiplaadil. Viimasel juhul võid šokolaadi juba enne üritamist ära visata, vähem nõude pesemist.. 🙂 

KAUNISTUSED – Sky is the limit. Võid pulgakooke katta erinevate puistete ja nonparellidega, purustatud pähklitega, marjajahude või külmkuivatatud marjade puruga. Võid teha ka suhkrumassist lillekesi või muid kujundeid kaunistuseks, aga need valmista siis vähemalt mõned tunnid varem, et need jõuaksid pisut taheneda.

PULGAD – Võid tellida spetsiaalsed pulgakommipulgad, aga minu kogemus ütleb, et kõige mugavam on kasutada paberkõrsi. Need on enamikes poodides olemas ja paberi külge haakub koogipall ka kõige paremini. Mõned plastikust pulgad on väga libedad ja tahavad pallist glasuurimise ajal välja libiseda.

SILIKOONVORM – Valmis pulgakookide pildil on mul ka jäätisekujulised pulgakoogid, mis on tehtud silikoonvormiga ja neid saab tellida näiteks siit – https://www.unistustekook.ee/tooted/jaatisevormid.

Niisiis.. nüüd on kõik vajaminev kaetud, nii et alustame:

1. Purusta küpsised ja/või biskviit ja sega need kokku toorjuustuga. Ma ei oska sulle öelda koguseid, selle pead ise katsetamise käigus leidma. Oled lisanud piisavalt toorjuustu, kui massist saab vormida kerge vaevaga pallikesed, milles ei ole pragusid ega nähtavaid mügarikke, küpsisetükke jms.

2. Vormi segust pallid, kui eriti ühesuuruseid tahad, võid pallikesed ka üle kaaluda. Ütlen vihjeks, et päris hea suurus oleks 15-20g.

3. Sulata glasuur/šokolaad, pista pulgad otsapidi šokolaadi ja seejärel pulgakoogipallikeste sisse.

4. Kui kõik pallikesed on pulgastatud, tõsta koos taldriku/kandikuga sügavkülma vähemalt 15 minutiks. See on vajalik selleks, et šokolaad kiiremini hanguks ja paksema kihi pulgakoogile jätaks, muidu jääb väga läbi kumama ja ei hoia ka kaunistusi kinni. NB! Vaata, et kindlasti oleks all küpsetuspaber või silikoonmatt, muidu jäävad taldriku külge kinni.

5. Võta pulgakoogid välja ja hakka neid ükshaaval šokolaadi sisse kastma. Seda on mugav teha, kui valad sulašokolaadi ümber klaasi sisse. Keeruta pulgakooki näppude vahel klaasi kohal kiirete liigutustega, et üleliigne šokolaad maha valguks.

6. Aseta pulgakook küpsetuspaberile tagasi ja pane kohe peale ka kaunistused, sest šokolaad hangub tänu külmale koogile kiirelt. Vajadusel tõsta pulgakooki paar korda ka ringi, et ei tekiks alla “jalga” ja jääks alt ilus ja ümmargune.

7. Kui kõik pulgakoogid glasuuritud ja kaunistatud, pane koogikesed veel natukeseks külma, et šokolaad korralikult ära tahkuks ja siis võid need ümber tõsta juba serveerimisalusele. Säilita külmkapis õhukindlas anumas ja minu kogemus näitab, et püsivad head vähemalt nädal aega, aga tõenäoliselt ei jätku neid nii kauaks.. 😉

Stiilinäiteid minu tehtud pulgakookidest võite piiluda SIIT ja kui jagad instagramis enda kätetood, ära unusta mind @kittiesandcakes ka märkida, et näeksin ka!

Processed with VSCO with f2 preset78401414_2560890594139883_1588699361884241920_n
Ei, ma ei ole neid pilte kelleltki internetist varastanud, saatsin need enda telefonist endale meilile, et arvutisse saada, ja no idea, miks see kvaliteet nii poop on lampi 😦Processed with VSCO with c1 preset


3 thoughts on “PULGAKOOGID – pikalt ja põhjalikult

Avalda arvamust